İmam bayıldı oznacza po turecku "imam zemdlał" lub "imam był wstrząśnięty". Według tureckiej legendy imam zemdlał, gdy zobaczył, jak dużo oliwy zużyła jego żona do przyrządzenia tego dania. W innej wersji podania imam zemdlał z wrażenia, bo tak smaczna jest ta potrawa.
Składniki:
3 cebule
2 czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
cukier
Instrukcje przygotowania:
1. Bakłażany rozciąć wzdłuż, tak aby powstała "kieszonka", natrzeć solą i zostawić na kwadrans.
2. Cebulę pokroić na talarki, pomidory - w kostkę, paprykę - w paseczki, a czosnek na plasterki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić.
4. Do cebuli i czosnku dodać pomidory, paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprem i łyżeczką cukru.
5. Sos dusić przez kwadrans.
6. Bakłażany opłukać z soli, obsuszyć, ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
7. W nacięcia bakłażanów włożyć sos pomidorowo-paprykowy, resztą sosu polać bakłażany i naczynie.
8. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
9. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, podawać schłodzone.
Smacznego!
Odpowiedzi
dziękuję za przepis
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
ale na wykonanie w polskich warunkach...
Wysłane przez jacky6 w
przyjdzie jeszcze sporo poczekać...
średnio ( czasowo ujmując ) rzecz nazywając po imieniu - do początku lipca - jak pojawią się na naszych targowiskach świeżutkie i prosto z pola a nie z papierowej uprawy cieplarnianej...
Na ciepło w polsce bardzo dobra.
Wysłane przez Andrzej.O (niezweryfikowany) w
Robiłem to kilka razy ale według mnie i rodziny najlepiej smakuje na ciepło , może w Turcji ze względu na gorący klimat lepiej smakuje na zimno .Jak będe kolejny raz poszukam lokanty z tą potrawą i spróbuje dla porównania.Na koniec jeśli jesteście w Turcji pomimo wyżerki w hotelach korzystajcie z barów typu lokanta najlepiej na peryferiach gdzie korzystają tylko turcy ,tam to dopiero bogactwo smaków.