Biber dolması

Biber dolması to danie z papryki nadziewanej ryżem.

Biber dolması


Składniki: 

3 papryki (żółte lub czerwone)

2 cebule

1 szklanka ryżu

1 cytryna

oliwa z oliwek

pestki pinii

rodzynki lub suszone porzeczki

natka pietruszki

cynamon

suszona mięta

cukier

sól

pieprz

Instrukcje przygotowania: 

1. Papryki umyć, odkroić ich górną część i usunąć pestki.

2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pestki pinii, dodać ryż.

3. Całość rumienić przez kilka minut ciągle mieszając, po czym zalać wodą i dusić do miękkości.

4. Do podduszonego ryżu dodać sok z cytryny, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżeczki cukru, posiekaną natkę, łyżeczkę mięty, rodzynki lub suszone porzeczki, pieprz i sól do smaku.

5. Farszem nadziać papryki, wstawić do naczynia żaroodpornego, którego dno trzeba podlać wodą.

6. Papryki zapiekać w temperaturze 200 stopni w piekarnku przez około 3 kwadranse.

Smacznego!

Odpowiedzi

skoro o dolmie mowa...

Dodtam od siebie, że tradycyjną dolmę robi sie wspecjalnym glinianym garnku, którego nazywamy guvec i gotujemy na gazie :D jednak to jest możliwe tylko w przypadku prawdziwego Guvec-ia ;) i musi on byc specjalnie zahartowany.

Dodatkowo taką dolmę przykrywamy kamieniami w trakcie gotowania.

wiem, że brzmi to absurdalnie, ale się sprawdza!

 

 

 

www.zamieszkajwturcji.pl

Kamyczki...

...też sobie nazbieramy, bo nam się plażowanie na półwyspie Dilek marzy :)