Chałwa to jeden z najsłynniejszych rodzajów słodyczy, często kojarzonych z Turcją. Sama nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym حلوى (ḥalwā) oznacza słodki.
Istnieją dwie podstawowe odmiany chałwy:
- przygotowana na bazie semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej czyli durum), która jest popularna w Iranie, Turcji, Somalii, Indiach oraz Afganistanie. Ma ona konsystencję zbliżoną do galaretki i jest nieco przezroczysta;
- przygotowywana na bazie tahini (pasty otrzymywanej z nasion sezamu), znana zwłaszcza na Bałkanach, we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego (w tym również w Turcji) oraz w Azji Centralnej. Jest ona bardziej sucha, twarda i krucha.
Poza tymi podstawowymi odmianami występują inne wariacje, w tym:
Chałwa, którą można kupić w Turcji, występuje w wielu odmianach smakowych, z których najpopularniejsze to: waniliowy, pistacjowy i kakaowy. Najsłynniejsze chałwy są produkowane przez firmę Koska, która może się pochwalić przeszło stuletnią historią, ponieważ została założona w 1907 roku w Denizli. Wyroby tej firmy można również kupić, w bardzo ograniczonym asortymencie, w polskich sklepach.