Domates soslu patlıcan kızartması to smażone bakłażany podawane z sosem pomidorowym. Potrawa może służyć jako sycąca przekąska lub samodzielne danie obiadowe. Dodatkowo jest to potrawa wegetariańska, ale, niestety, dość tucząca, ze względu na sporą ilość oliwy, którą należy wykorzystać do smażenia bakłażanów. Warzywa te chłoną tłuszcz jak szalone. Kaloryczność potrawy można nieco zredukować poprzez odsączenie usmażonych bakłażanów na ręcznikach papierowych.
Składniki:
Instrukcje przygotowania:
1. Bakłażany umyć, odciąć ogonki i pokroić w poprzek na plastry o grubości 1 cm.
2. Plastry bakłażanów posolić, położyć na desce, przykryć drugą deską i docisnąć, po czym zostawić na pół godziny, aż puszczą sok.
3. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażącego się czosnku.
5. Do sosu dodać, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki do smaku.
6. Sos zredukować, można również dodać do niego jedną łyżeczkę cukru.
7. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażany, dolewając oliwy w razie potrzeby.
8. Usmażone na złoty kolor bakłażany podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Odpowiedzi
Odtłuszczenie
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
a jak wyczuć ów moment :-)
Wysłane przez jacky6 w
Jak sciemnieja, znaczy ze
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Jak sciemnieja, znaczy ze przypieczone:)