Börek to jeden z najsłynniejszych wypieków, znany zarówno w Turcji, jak i na Bałkanach, Bliskim Wschodzie oraz w północnej części Afryki. Podobno wynaleziono go w Turcji, w czasach Imperium Osmańskiego. Tradycyjnie przygotowywany jest z cienkiego ciasta znanego w Turcji jako yufka, a w Grecji jako filo. Jako nadzienie najczęściej spotyka się biały ser z pietruszką, ale znane są również odmiany ze szpinakiem, ziemniakami, mięsem mielonym lub siekanym i rozmaitymi warzywami. Ciasto yufka bywa dostępne w supermarketach w postaci mrożonej lub schłodzonej.
Nasz przepis jest wariacją na temat böreka, w której z powodu większej dostępności zastąpiliśmy yufkę ciastem francuskim, a biały ser doprawiliśmy zieloną cebulką. Zachęcamy do eksperymentów przy tworzeniu własnych kompozycji smakowych!
Składniki:
- gotowe schłodzone ciasto francuskie (275 g)
- tłusty twaróg (200 g)
- kwaśna śmietana (100 g)
- pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
- 1 jajko
- sól
Instrukcje przygotowania:
- Przygotowujemy farsz: zieloną cebulkę lub szczypiorek drobno kroimy, solimy, dodajemy twaróg i śmietanę, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy.
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty o boku około 6 cm.
- Farsz układamy na kwadratach z ciasta francuskiego w postaci wałeczków, przeciwległe boki kwadratów zawijamy ku górze i zlepiamy ze sobą.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy przygotowane ciasto z farszem. Od góry ciasto smarujemy rozrobionym jajkiem.
- Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika - preferowana temperatura to 200 stopni C z termoobiegiem lub 220 stopni C jeżeli termoobiegu brak.
- Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut, kontrolując stan przyrumienienia.
- Zjadamy, wspominając tureckie wypieki. Smacznego!
Odpowiedzi
Mniam, mniam...:)
Wysłane przez ma_dzia w
Zauważyłam, że w tym
Wysłane przez ma_dzia w
Lubimy to...
Wysłane przez ainsi w
I robimy bardzo często,bo jest wielu amatorów tego przysmaku!