To tureckie danie było podobno przysmakiem sułtanów osmańskich. Jego przygotowanie wymaga co najmniej dwóch godzin, a efekt jest bardzo smaczny i bardzo sycący.
Składniki:
0,5 kg wołowiny lub baraniny bez kości
5 soczystych pomidorów
3 średnie bakłażany
4 cebule
kostka masła
100 g startego twardego żółtego sera
0,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
sól
liście laurowe
zielona pietruszka lub liście bazylii do dekoracji
Instrukcje przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Pomidory odparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
4. Bakłażany nakłuwamy i wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni).
5. Cebulę dusimy na połowie kostki masła, dodajemy mięso, a po chwili pomidory.
6. Całość zalewamy 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe i dusimy przez około godzinę.
7. Bakłażany studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
8. Przygotowujemy sos beszamelowy: pół kostki masła topimy na wolnym ogniu, dodajemy mąkę, przez chwilę podsmażamy,następnie zalewamy mlekiem.
9. Do beszamelu dodajemy bakłażany, solimy i pieprzymy do smaku, pod chwili dodajemy starty żółty ser.
10. Na talerzu układamy warstwę bakłażanów sosie, na nich mięso w pomidorach, całość nakrywamy jeszcze jedną warstwą bakłażanów.
11. Dekorujemy na przykład listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Odpowiedzi
Ohh sos pomidorowy z
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Zrobiła po powrocie z
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w