Kadınbudu köfte

Kadınbudu köfte to popularny rodzaj tureckich mielonych. Ich nazwa oznacza "kobiece uda" i pochodzi od kształtu kotlecików.

Kadınbudu köfte


Składniki: 

*500 g mielonego mięsa wołowego (lub baraniny)

* 3 cebule

* 4 jajka

* pół szklanki ryżu

* oliwa z oliwek lub olej (do smażenia)

* mąka (do panierki)

* sól

* pieprz

* mieszanka przyprawowa do köfte (kmin rzymski, ostra papryka, pieprz)

Instrukcje przygotowania: 

 

1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.

2. Dwie cebule poszatkować w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.

3. Mielone mięso podzielić na dwie równe części.

4. Jedną z porcji mięsa dodaj do podsmażanej cebuli i smażyć razem przez 5 minut, aż puści sok.

5. Drugą porcję mięsa pomieszać w dużej misce z jednym jajkiem.

6. Dodać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą.

7. Posolić, popieprzyć, dodać przyprawy do köfte (do smaku) i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

8. Z masy formować lekko podłużne kotleciki, obtoczyć je najpierw w mące, a następnie w jajku.

9. Opanierowane kotlety natychmiast kłaść na rozgrzanej patelni i podsmażać na oliwie.

 

Smacznego!

Kadınbudu köfte

Przeczytaj więcej o köfte.