Kadınbudu köfte to popularny rodzaj tureckich mielonych. Ich nazwa oznacza "kobiece uda" i pochodzi od kształtu kotlecików.
Składniki:
* 3 cebule
* 4 jajka
* pół szklanki ryżu
* oliwa z oliwek lub olej (do smażenia)
* mąka (do panierki)
* sól
* pieprz
* mieszanka przyprawowa do köfte (kmin rzymski, ostra papryka, pieprz)
Instrukcje przygotowania:
1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
2. Dwie cebule poszatkować w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
3. Mielone mięso podzielić na dwie równe części.
4. Jedną z porcji mięsa dodaj do podsmażanej cebuli i smażyć razem przez 5 minut, aż puści sok.
5. Drugą porcję mięsa pomieszać w dużej misce z jednym jajkiem.
6. Dodać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą.
7. Posolić, popieprzyć, dodać przyprawy do köfte (do smaku) i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
8. Z masy formować lekko podłużne kotleciki, obtoczyć je najpierw w mące, a następnie w jajku.
9. Opanierowane kotlety natychmiast kłaść na rozgrzanej patelni i podsmażać na oliwie.
Smacznego!
Przeczytaj więcej o köfte.