Kebab to bardzo szerokie pojęcie, obejmujące wiele rodzajów grilowanego (ızgara) mięsa przygotowanego na szpadce (şiş), podawanego zazwyczaj z warzywami, najczęściej z pomidorami, papryką, cebulą i bakłażanem. W szerszym znaczeniu może to być jakiekolwiek danie mięsno-warzywne, z mięsa gotowanego, pieczonego czy duszonego.
Samo słowo kebab funkcjonuje w kuchni tureckiej już od przeszło tysiąca lat. Jest również najbardziej rozpoznawanym przez zagranicznych turystów daniem wywodzącym się z Turcji. Często jego popularność przyćmiewa bogactwo tureckich potraw: zup, sałatek i przekąsek.
Uwaga: często w menu restauracji tureckich występuje opcja dürüm. Oznacza ona, że wybrany przez nas kebab zostanie podany w wersji na wynos, zawinięty w cienki podpłomyk. Zazwyczaj opcja dürüm jest tańsza niż pełne danie serwowane na talerzu, w skład którego mogą dodatkowo wchodzić różne ozdoby typu grilowane warzywa. Niestety w wersji dürüm kebab traci znacznie na fotogeniczności, ale na szczęście nie na smaku.
Najczęściej spotykane rodzaje kebabów to:
Adana kebab
Jest to mięso mielone, pikantnie doprawione i opieczone w postaci wałeczków nad ogniem na szpadce. Podawany jest zwyczajowo z cebulą, papryką, pietruszką i pide. Danie to słynie ze swojej pikantności. Tradycyjnie twierdzi się, że ta potrawa pochodzi z Adany, ale obecnie podawana jest na terenie całego kraju.
Poznaj przepis na adana kebab po domowemu.
Urfa kebab
To łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowana z dodatkiem słynnego czarnego chilli, pochodzącego z okolic Urfy, stąd nazwa całej potrawy.
Döner kebab
To dla większości turystów synonim kebaba. Znany w całej Europie kebab przygotowywany na pionowym ruszcie, na którym opiekane jest mięso, zazwyczaj wołowe lub baranie, lecz coraz częściej również drobiowe. Cieniutko odkrojone plasterki mięsa są podawane w bułce lub w pide, w towarzystwie różnych warzyw i, często, sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Turcy jadają dönera jako szybką przekąskę, stąd jego niska cena i powszechna obecność na dworcach autokarowych.
İskender kebab
Pochodzi z Bursy. Jest skomplikowaną wariacją na temat dönera. Cienkie plastry mięsa są układane na podkładzie z pide i jogurtu, a następnie polewane sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Podawany zazwyczaj z grilowanymi warzywami kebab jest niezwykle sycący i przepyszny.
Patlıcan kebab
To tak naprawdę kilka odmian kebaba, które łączy fakt podawania ich z grilowanym bakłażanem. Najsłynniejsza odmiana tego dania pochodzi z miasta Tokat.
Manisa kebab
Położona z zachodniej Turcji Manisa słynie ze swojej lokalnej odmiany kebabu, która przybiera postać wąskich, pieczonych wałeczków z mielonego mięsa, podawanych na podpłomyku z podłożem jogurtowo-pomidorowym i udekorowanych obowiązkową pietruszką.
Beyti kebab
Beyti kebab, występujący również pod nazwami Beyti sarma oraz Lokma to mielone mięso wołowe lub jagnięce, upieczone na ruszcie i zawinięte w cienki podpłomyk nazywany lawasz (lavaş). Całość podawana jest z sosem pomidorowym, grilowanymi warzywami i jogurtem oraz obowiązkową dekoracją z liści pietruszki.
Tandir kebab
Tradycyjne danie z okolic Konyi - całe jagnię pieczone w specjalnym ceglanym piecu.
Talaş kebab
Nadzienie mięsno-warzywne jest zapiekane w cienkim cieście francuskim, a następnie podawane z cacık.
Poznaj przepis na kebab Talaş .