Kuzu pirzola (kuzu - jagnię, pirzola - polędwica) to wyśmienite kotlety jagnięce, przyrządzane z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni tureckiej.
Surowe mięso posypuje się czarnym pieprzem, a następnie naciera marynatą z tymiankiem, miętą, pietruszką, czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Po odczekaniu pół godziny mięso piecze się na ruszcie lub dusi aż do kruchości i podaje najczęściej z grilowanymi warzywami oraz z ryżem.
Najsmaczniejsze kotleciki miałam okazję skosztować poczęstowana przez świeżo poznanych wczasowiczów z Diyarbakır, którzy nie wyobrażali sobie posiłku wieczornego bez solidnej porcji mięsa. Trzeba przyznać, że nawet w niezwykle upalny wieczór smakowały wyśmienicie. Zaprezentowane zdjęcie pochodzi z restauracji w Çeşme, gdzie również nieźle smakowało, chociaż zastanawiała awangardowa propozycja podania łącząca tradycję z nowoczesnością (frytki!).
Odpowiedzi
Kuzu pirzola - kurczę pieczone...
Wysłane przez jacky6 w
a ja tu widzę same kosteczki...
kto mi zjadł kotleciki ?
:-((
ja,byly przepyszne :)
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w