Lokum

Lokum nazywane również tureckim przysmakiem (Turkish Delight) to prawdopodobnie najbardziej słynna odmiana tureckich słodyczy. W Polsce od dawna znane było pod nazwą rachatłukum, którą upowszechnił Henryk Sienkiewicz w powieści "Pan Wołodyjowski", w której to tytułowy Mały Rycerz przywoził ukochanej Baśce rzeczone rachatłukum jako wielki przysmak orientalny.

Lokum sprzedawane na Bazarze Egipskim

Lokum występuje w niezliczonej ilości odmian smakowych, lecz zasadniczo jest to odmiana twardej galaretki wytwarzanej z cukru i skrobi pszennej lub mąki kukurydzianej, często barwionej wodą różaną. Do tej podstawy dodawane są następnie rozmaite składniki: orzechy, bakalie, wiórki kokosowe itd.

Lokum na wystawie w Istanbule

Poznajcie przepis na lokum różane.


Odpowiedzi

Lokum

Moj ulubiony przysmak*, nazywany po polsku 'rachatlokum' jest tez popularny na calym polwyspie balkanskim: w Bulgarii (i oczywiscie w Turcji!) nazywany jest LOKUM, natomiast w Rumunii funkcjonuje pod nazwa RAHAT co pokazuje na zlozony zrodloslow polskiej nazwy smacznego ! Karol Zyczkowski (*_najchetniej w wersji orzechowej)