Wysłane przez Iza w
Poznajcie historię tureckiego przysmaku lokum.
Składniki:
- 1 kg cukru kryształu
- 1,1 litra wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wodorowinianu potasu (opcjonalnie)
- 2 łyżki wody różanej
- 85 g cukru pudru
- olej słonecznikowy
- czerwony (lub w innym kolorze, według fantazji) barwnik spożywczy
Instrukcje przygotowania:
- 375 ml wody, sok z cytryny i cukier kryształ podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru, następnie doprowadzić do wrzenia i jeszcze przez chwilę gotować.
- 115 g skrobi kukurydzianej, 250 ml wody oraz wodorowinian potasu utrzeć na gładką masę w misce.
- Pozostałą wodę zagotować w dużym garnku, połączyć w misce z mieszaniną skrobi, a całość przelać do garnka i cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
- Ciągle mieszając dodać do masy syrop (przygotowany na początku z sokiem z cytryny). Całość gotować na małym ogniu przez 5 kwadransów, regularnie mieszając drewnianą łyżką (ze względu na sok cytrynowy).
- Dodać wodę różaną i ewentualnie barwnik spożywczy, który nada całości lekko różowawy kolor.
- Masę przelać do posmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i odstawić na 12 godzin.
- Kroić masę na sześciany nożem posmarowanym tłuszczem.
- Kostki lokum obtoczyć w mieszance cukru pudru i skrobi kukurydzianej.
Przepis można urozmaicić dodając przy wylewaniu masy na blachę pistacje lub orzechy laskowe.