Lokum różane

Poznajcie historię tureckiego przysmaku lokum.


Składniki: 

  • 1 kg cukru kryształu
  • 1,1 litra wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wody różanej
  • 85 g cukru pudru
  • olej słonecznikowy
  • czerwony (lub w innym kolorze, według fantazji) barwnik spożywczy

Instrukcje przygotowania: 

  • 375 ml wody, sok z cytryny i cukier kryształ podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru, następnie doprowadzić do wrzenia i jeszcze przez chwilę gotować.
  • 115 g skrobi kukurydzianej, 250 ml wody oraz wodorowinian potasu utrzeć na gładką masę w misce.
  • Pozostałą wodę zagotować w dużym garnku, połączyć w misce z mieszaniną skrobi, a całość przelać do garnka i cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
  • Ciągle mieszając dodać do masy syrop (przygotowany na początku z sokiem z cytryny). Całość gotować na małym ogniu przez 5 kwadransów, regularnie mieszając drewnianą łyżką (ze względu na sok cytrynowy).
  • Dodać wodę różaną i ewentualnie barwnik spożywczy, który nada całości lekko różowawy kolor.
  • Masę przelać do posmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i odstawić na 12 godzin.
  • Kroić masę na sześciany nożem posmarowanym tłuszczem.
  • Kostki lokum obtoczyć w mieszance cukru pudru i skrobi kukurydzianej.

Przepis można urozmaicić dodając przy wylewaniu masy na blachę pistacje lub orzechy laskowe.