Jak wiadomo w kuchni tureckiej nazwa köfte obejmuje szeroką gamę dań, których podstawą jest mielone mięso. Jednakże w tej kategorii mieści się również kilka dań bezmięsnych, w tym słynne çiğ köfte oraz opisywane tu mercimek köftesi czyli kotleciki z czerwonej soczewicy.
Nasza motywacja wzrosła niezmiernie, gdy odkryliśmy w zapasach przywiezionych z ostatniej wyprawy do Turcji paczki z czerwoną soczewicą oraz kaszką bulgur - bez nich trudno byłoby w polskich warunkach otrzymać efekt zbliżony do oryginalnego. Pozostała część przepisu uległa pewnym modyfikacjom, mającym na celu dostosowanie go do lokalnych warunków oraz preferencji smakowych konsumentów.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej suszonej soczewicy
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 2 szklanki wody
- 2 spore cebule
- 2 ostre papryczki z marynaty
- kilka łyżek oliwy
- 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego - polecamy oryginalną turecką salçę
- przyprawy: sól, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, kilka szczypt mięty i nieco koperku, 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej do köfte
Instrukcje przygotowania:
- Wodę zagotować w rondlu i wrzucić do niej soczewicę, następnie gotować na małym ogniu aż do całkowitego odparowania wody.
- Rondel odstawić z ognia, dodać bulgur, zamieszać i przykryć. Zostawić pod przykryciem na co najmniej 20 minut.
- W międzyczasie na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz ostrą papryczkę.
- Gdy cebula zmięknie dodać na patelnię przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszać, ciągle podgrzewając.
- Do mikstury cebulowo-paprykowej dodać wszystkie przyprawy i zostawić do ostudzenia.
- Połączyć zawartość rondla i patelni, poczekać aż całość dobrze wystygnie (uwaga, w głębi rondla zawartość może być dość długo gorąca - grozi oparzeniami rąk!)
- Z powstałej masy ręcznie formować niewielkie wałeczki o wielkości palców.
Mercimek köftesi podaje się na zimno, jako przekąskę, często przy konsumpcji napojów zawierających procenty.
Odpowiedzi
Mercimek köftesi - pytanie ...
Wysłane przez jacky6 w
czy faktycznie Wam ( Tobie ) udało się sformować owe "paluszki" jak na pierwszej fotografii ?
Owszem,
Wysłane przez Iza w
udało się, metodą własnoręczną :) Tak wyglądały w innym ujęciu:
gratulacje...
Wysłane przez jacky6 w
bo aż smaka nabraliśmy z marylą...
na pewno też i procentowy trunek nie omieszkał zagościć w kielonkach ...