Surówka z cebuli i pietruszki

Ta niezwykle prosta surówka, nazywana po turecku sałatką z pietruszki (tr. maydanoz salatası) pochodzi z regionu Antakyi. Podawana jest jako przystawka na terenie całej Turcji. Stanowi standardowy dodatek do dań mięsnych (np. do köfte) i często serwowana jest wraz z pikantnym sosem z papryki i pomidorów (tr. acılı ezme). Podstawowy przepis jest jednak bardzo prosty, a do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku składników.

Surówka z cebuli i pietruszki w towarzystwie innych sałatek

Składniki: 

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 średnia cebula (najlepiej biała)
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 1/2 filiżanki sosu z granatów
  • 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Instrukcje przygotowania: 

  • Oskubać listki pietruszki z łodyżek, łodyżki wyrzucić, a listki - umyć.
  • Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki, mogą się rozpadać na mniejsze fragmenty.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Pomieszać natkę pietruszki i cebulę.
  • Przygotować sos, przez wymieszanie sosu z granatów, oliwy, płatków papryki i soli.
  • Skropić sałatkę sosem - i gotowe!

Surówkę można wzbogacić dodając do niej drobno posiekaną czerwoną kapustę.