Wysłane przez Iza w
Ta niezwykle prosta surówka, nazywana po turecku sałatką z pietruszki (tr. maydanoz salatası) pochodzi z regionu Antakyi. Podawana jest jako przystawka na terenie całej Turcji. Stanowi standardowy dodatek do dań mięsnych (np. do köfte) i często serwowana jest wraz z pikantnym sosem z papryki i pomidorów (tr. acılı ezme). Podstawowy przepis jest jednak bardzo prosty, a do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku składników.
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 średnia cebula (najlepiej biała)
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- 1/2 filiżanki sosu z granatów
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Instrukcje przygotowania:
- Oskubać listki pietruszki z łodyżek, łodyżki wyrzucić, a listki - umyć.
- Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki, mogą się rozpadać na mniejsze fragmenty.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Pomieszać natkę pietruszki i cebulę.
- Przygotować sos, przez wymieszanie sosu z granatów, oliwy, płatków papryki i soli.
- Skropić sałatkę sosem - i gotowe!
Surówkę można wzbogacić dodając do niej drobno posiekaną czerwoną kapustę.