Autor:
Wydawnictwo:
Rok wydania:
Język:
Orientacyjna cena książki:
Rodzaj książki:
Nietypowy przewodnik stworzony z myślą o smakoszach. Opisuje tajniki kuchni tureckiej, jej odmiany regionalne. Wzbogacają go przepisy na tureckie potrawy oraz praktyczny słowniczek kulinarny. Wszystkich tych, którzy są przekonani, że turecka kuchnia to kebab w bułce, lektura książki wyprowadzi z błędu!
O książce:
Malutka książeczka, która powinna być lekturą obowiązkową dla tych, którzy podróżują, aby poznać lokalną kuchnię odwiedzanego kraju.
Kolejne rozdziały wprowadzają czytelnika w historię i kulturę tureckiej kuchni, przedstawiają podstawowe składniki i potrawy tureckie oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Będziemy mieć również okazję poznać tajniki tureckiej gościnności, podstawowe elementy wyposażenia kuchni oraz zagłębić się w ciekawe opisy różnych uroczystości, przy obchodzeniu których obowiązuje szczególne menu.
Bardzo ważna część książeczki to opis poszczególnych regionów Turcji pod kątem kulinarnym. Można się tu dowiedzieć, czym kuchnia z regionu Morza Czarnego różni się od kuchni śródziemnomorskiej.
Kolejne rozdziały wprowadzają nas w świat tureckich zakupów, lokali gastronomicznych oraz tureckiej tradycji jadania na świeżym powietrzu.
Zalety przewodnika:
* Znakomita pozycja dla smakoszy.
* Lekkie podejście do tematu, dużo akcentów humorystycznych.
* Czytelny podział na rozdziały tematyczne.
* Przydatne plany miast z zaznaczonymi bazarami, barami i restauracjami.
* Ciekawe przepisy kulinarne do wypróbowania w domu - można przywołać smak wakacji!
* Użyteczny słowniczek kulinarny turecko-angielski oraz rozmówki kulinarne.