World Food. Turkey

Autor: 

Dani Valent, Jim & Perihan Masters

Wydawnictwo: 

Lonely Planet

Rok wydania: 

2000

Język: 

angielski

Orientacyjna cena książki: 

12 $

Rodzaj książki: 

kulinarna

Nietypowy przewodnik stworzony z myślą o smakoszach. Opisuje tajniki kuchni tureckiej, jej odmiany regionalne. Wzbogacają go przepisy na tureckie potrawy oraz praktyczny słowniczek kulinarny. Wszystkich tych, którzy są przekonani, że turecka kuchnia to kebab w bułce, lektura książki wyprowadzi z błędu!

World Food. TurkeyO książce:

Malutka książeczka, która powinna być lekturą obowiązkową dla tych, którzy podróżują, aby poznać lokalną kuchnię odwiedzanego kraju.

Kolejne rozdziały wprowadzają czytelnika w historię i kulturę tureckiej kuchni, przedstawiają podstawowe składniki i potrawy tureckie oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Będziemy mieć również okazję poznać tajniki tureckiej gościnności, podstawowe elementy wyposażenia kuchni oraz zagłębić się w ciekawe opisy różnych uroczystości, przy obchodzeniu których obowiązuje szczególne menu.

Bardzo ważna część książeczki to opis poszczególnych regionów Turcji pod kątem kulinarnym. Można się tu dowiedzieć, czym kuchnia z regionu Morza Czarnego różni się od kuchni śródziemnomorskiej.

Kolejne rozdziały wprowadzają nas w świat tureckich zakupów, lokali gastronomicznych oraz tureckiej tradycji jadania na świeżym powietrzu.

Zalety przewodnika:

* Znakomita pozycja dla smakoszy.

* Lekkie podejście do tematu, dużo akcentów humorystycznych.

* Czytelny podział na rozdziały tematyczne.

* Przydatne plany miast z zaznaczonymi bazarami, barami i restauracjami.

* Ciekawe przepisy kulinarne do wypróbowania w domu - można przywołać smak wakacji!

* Użyteczny słowniczek kulinarny turecko-angielski oraz rozmówki kulinarne.