To proste danie o długiej, opisowej nazwie, po turecku brzmiącej havuçlu patatesli taze fasulye, najbardziej kojarzy nam się z wizytami w tureckich lokantach. Gotowana fasolka z warzywami jest jednym z najczęściej spotykanych tam dań. Należy do szerokiej kategorii sulu yemek czyli rozmaitych potrawek warzywnych i mięsnych, przygotowywanych wcześniej i czekających w podgrzewaczach na głodnych klientów.
W przypadku wielu dań tego rodzaju fakt ich kilkugodzinnego odczekania nie jest wadą, a wręcz przeciwnie - wraz z upływem czasu poszczególne składniki łączą się w bardziej harmonijną kompozycję smakową. Warto również pamiętać, że poza podstawowymi składnikami dania czyli tytułową fasolką, ziemniakami i marchwią, pozostałe dodatki zmieniają się w zależności od tradycji rodzinnych gospodarza lub szefa kuchni. Często pojawiają się, nie wymienione w podawanym podstawowym przepisie, takie przyprawy i dodatki jak czosnek lub cukier do smaku.
Na podstawie poniższego przepisu możecie nie tylko odtworzyć smak i zapach tradycyjnej tureckiej potrawki warzywnej, ale także stworzyć jej własną wersję. Podstawowy przepis jest wegetariański, ale można podmienić w nim wodę na bulion przygotowany na wołowinie lub drobiu, a nawet - dodać do potrawy kawałki mięsa, uzyskując bardziej sycącą potrawę.
Składniki:
- 0,5 kg zielonej fasolki
- 1 duży ziemniak
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 pomidory (lub 3 łyżki przecieru pomidorowego)
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje przygotowania:
- Zieloną fasolkę oczyścić z włókien i przepłukać.
- Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić na krążki.
- Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek, dodać cebulę i marchewkę, poddusić.
- Dodać posiekane na kostkę pomidory, pastę paprykową, sól i pieprz.
- Dodać fasolkę i całość zalać gorącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki.
- Gdy danie zakipi dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Całość dusić pod przykryciem przez pół godziny, kontrolując ilość wody (w razie potrzeby można dolać nieco wrzątku).
- Podawać z dużą ilością białego pieczywa.