Zielona fasolka z ziemniakami i marchewką

To proste danie o długiej, opisowej nazwie, po turecku brzmiącej havuçlu patatesli taze fasulye, najbardziej kojarzy nam się z wizytami w tureckich lokantach. Gotowana fasolka z warzywami jest jednym z najczęściej spotykanych tam dań. Należy do szerokiej kategorii sulu yemek czyli rozmaitych potrawek warzywnych i mięsnych, przygotowywanych wcześniej i czekających w podgrzewaczach na głodnych klientów.

Wybór gotowych dań czeka na konsumentów w tureckiej lokancie

W przypadku wielu dań tego rodzaju fakt ich kilkugodzinnego odczekania nie jest wadą, a wręcz przeciwnie - wraz z upływem czasu poszczególne składniki łączą się w bardziej harmonijną kompozycję smakową. Warto również pamiętać, że poza podstawowymi składnikami dania czyli tytułową fasolką, ziemniakami i marchwią, pozostałe dodatki zmieniają się w zależności od tradycji rodzinnych gospodarza lub szefa kuchni. Często pojawiają się, nie wymienione w podawanym podstawowym przepisie, takie przyprawy i dodatki jak czosnek lub cukier do smaku.

Na podstawie poniższego przepisu możecie nie tylko odtworzyć smak i zapach tradycyjnej tureckiej potrawki warzywnej, ale także stworzyć jej własną wersję. Podstawowy przepis jest wegetariański, ale można podmienić w nim wodę na bulion przygotowany na wołowinie lub drobiu, a nawet - dodać do potrawy kawałki mięsa, uzyskując bardziej sycącą potrawę.

Wersja mięsna potrawki z fasolki - z kurczakiem

Składniki: 

  • 0,5 kg zielonej fasolki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory (lub 3 łyżki przecieru pomidorowego)
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje przygotowania: 

  1. Zieloną fasolkę oczyścić z włókien i przepłukać.
  2. Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić na krążki.
  3. Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek, dodać cebulę i marchewkę, poddusić.
  4. Dodać posiekane na kostkę pomidory, pastę paprykową, sól i pieprz.
  5. Dodać fasolkę i całość zalać gorącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki.
  6. Gdy danie zakipi dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  7. Całość dusić pod przykryciem przez pół godziny, kontrolując ilość wody (w razie potrzeby można dolać nieco wrzątku).
  8. Podawać z dużą ilością białego pieczywa.